Hittade sin benskörhet hos tandläkaren

Lena hittade sin benskörhet hos tandläkaren utan att veta om att hon var sjuk. Detta är en av flera underbara patienthistorier vi har från våra anslutna kliniker i Sverige.

Hur har svaret du fick påverkat dig?

Jag hade inte en aning om att mina värden var så låga. Hade en handledsfraktur för några år sedan men man gjorde ingen uppföljning om orsaken till den frakturen. Nu har jag möjlighet att fortsätta min aktiva livsstil.

Hur fick du reda på att du kunde göra en benskörhetsmätning hos din tandläkare?

När jag var hos min tandhygienist frågade hon om jag var intresserad av att göra en analys om jag hade benskörhet.

Hur gick du vidare efter att du hade fått svaret?

Jag fick remiss till osteoporosmottagningen för en DEXA mätning. Där fick jag träffa en läkare och fick mediciner, först kalktabletter och nu har jag fått en veckotablett också. Går på regelbundna kontroller på medicinmottagningen.

Hur ser du på det faktum att tandläkare nu kan se om du ligger i riskzonen för sjukdomen?

Jättebra, hade inte min tandhygienist sagt något kanske jag hade hunnit få fler benbrott. Jag är jätteglad för att detta upptäcktes!

Var benskörhet någonting du vart orolig över/tänkt på innan du gick till tandläkaren?

Nej, inte alls.

Läs fler inlägg